Veel gestelde vragen

Hieronder kunt u enkele veelgevraagde vragen bekijken. Als u hieronder uw antwoord niet terugvindt, dan kunt u contact opnemen met ons via het contactformulier. We zorgen voor een antwoord binnen de 24 uur!

Vragen

Aan welke regels moet ik mij houden?

Hoeveel kinderen kunnen er in het CKG verblijven?

Is er een TV in het CKG?

Mag ik frisdrank of snoep meebrengen?

Mag ik mijn gameboy of ander speelgoed meebrengen?
 
Mag ik mijn gsm meebrengen?

Moet ik alles eten?

Moet ik geld meebrengen?

Waar kan ik terecht met vragen, tips en voorstellen?

Wanneer ben ik in het CKG?

Wat doen begeleiders als je de regels niet volgt?

Wat gebeurt er tijdens de gesprekken met mijn ouders?

Wat kan je doen als je ergens ontevreden over bent?

Wie komt er naar het CKG?

Zie ik mijn ouders nog als ik in het CKG verblijf?

Zie ik mijn vriendjes nog als ik in het CKG verblijf?

Antwoorden
 

 Antwoord 1

Omdat we met verschillende mensen samenleven, is het belangrijk dat er een aantal duidelijke regels en afspraken zijn. Op het moment dat je bij ons komt, zullen deze worden uitgelegd door de begeleiders van je leefgroep en ook op deze website vind je er al wat informatie over.

Als je even bij ons verblijft, krijg je een eigen map waarin jouw verhaal een plaatsje krijgt. In deze map worden de afspraken en leefregels voor jou op een rijtje gezet.
 

 Antwoord 2

In ons CKG zijn er drie leefgroepen. Één groep is voor de allerkleinste kinderen tussen 0 en 2.5 jaar. Daar kunnen 10 kinderen worden opgevangen. Op de twee andere groepen kunnen iets oudere kinderen verblijven. De oudste kinderen zijn 12 jaar. Er is één leefgroep waarop 12 kinderen kunnen worden opgevangen, op de andere leefgroep kunnen 6 kinderen wonen.

In totaal kunnen er op dit moment 28 kinderen in het CKG worden opgevangen.

 Antwoord 3

Ja hoor! Er is een TV op elke leefgroep. In samenspraak met de andere kinderen en begeleiding van de leefgroep kan je programma’s kiezen. 

Laat ons weten wat jouw favoriete programma is!!!

 Antwoord 4

Ja, dat mag je, maar niet te veel. Wat is nu niet te veel? 
Wel, elk kind heeft in de keuken een eigen doos waar lekkers van thuis in kan worden opgeborgen. Als deze vol is, mag er even geen nieuw snoepgoed of frisdrank meegebracht worden. 

Wanneer kan je van al dat lekkers smullen? 
’s Avonds is er altijd ruimte voor een lekkernijtje. Als je iets van thuis in je doos hebt liggen, mag je daar uit kiezen. 

Frisdrank wordt enkel op woensdag bij de frietjes of tijdens het weekend bij het middagmaal gedronken. 

Belangrijk is dat je weet dat je zeker geen snoep of frisdrank moet meebrengen. Er is in het CKG lekkers genoeg voor iederéén!!!

 Antwoord 5

Ja, dat mag je. 
Speelgoed dat erg duur is, bv. een gameboy, wordt wel in een aparte kast bewaard om te voorkomen dat hij stuk gaat. Belangrijk is dat je weet dat de periode waarop je op een gameboy of ander soort console mag spelen, beperkt wordt. Er zijn nog heel veel andere leuke spelletjes die je kunt doen en daar willen we graag tijd voor houden. 
In het CKG is ook veel speelgoed aanwezig, dus eigenlijk is het niet nodig om zelf speelgoed mee te brengen. Als je beslist dit toch te doen, zorg er dan voor dat er duidelijk je naam op staat vermeld.

Let op: speelgoed van thuis dat stuk gaat of dat je verliest, wordt niet door het CKG betaald.

 Antwoord 6

Neen, een gsm heb je niet nodig in het CKG. Er is op elke leefgroep een telefoon, dus ben je voor je ouders, vrienden of andere belangrijke mensen bereikbaar.

Je kunt al de afspraken rond bezoeken en telefoons terugvinden op jouw weekschema boven je bedje!!!

  Antwoord 7

We verwachten dat je van alles proeft, al is het maar één hapje. Natuurlijk zijn er op deze regel wel uitzonderingen. Sommige kinderen mogen bepaald voedsel niet eten. Dit kan te maken hebben met hun geloof of met een allergie. Uiteraard houden we hier rekening mee in het CKG.

En in je map van Mijn Verhaal mag je ook iets noteren dat je echt niet lust en dan houdt je begeleiding hier rekening mee.

 Antwoord 8

Je hebt in het CKG geen geld nodig.

Als je 6 jaar bent of ouder, krijg je bovendien elke maand zakgeld. Dat wordt voor jou bewaard en als je met de groep, je gezinsbegeleider of je ouders op uitstap gaat, kan je dit meenemen om er iets van te kopen. Geld dat je spaart, krijg je op het einde van je verblijf mee.

In het CKG heeft elk kind van boven 6 jaar een eigen spaarcentje!

 Antwoord 9

Heb je een leuk idee voor de leefgroep of zit je met een vraag, dan mag je hier steeds een begeleider van je groep over aanspreken. Je zult ook een eigen gezinsbegeleider hebben. Deze maakt kennis met jou van in het begin dat je in het CKG verblijft. Ook bij hem kan je met al je vragen of voorstellen terecht.

Toffe ideetjes kan je ook altijd neerschrijven of door een begeleider laten neerschrijven op een ‘Mijn idee’-papier. Dit papier kan je dan posten in onze ideeënbus.

We gaan er in het CKG vanuit dat er geen domme vragen zijn en dat niemand te oud is om te leren, dus als je een goede tip hebt voor ons, kunnen we veel van je leren.
 

 Antwoord 10

Je vraag zal een heel verschillend antwoord krijgen voor velen van jullie. Sommige kinderen komen enkel tijdens de schooldagen naar het CKG en gaan tijdens de weekends en vakanties naar huis. Andere blijven ook tijdens het weekend en de vakanties in het CKG, maar gaan soms op daguitstap naar hun ouders of familie. Er zijn ook kinderen die doorlopend in het CKG verblijven, maar wel regelmatig bezoek krijgen in het CKG.

Je merkt het, op deze vraag zijn veel antwoorden mogelijk.

 Antwoord 11

Begeleiders zullen je steeds ondersteunen om de regels en afspraken na te komen. Indien dit toch een keer niet lukt, zal de situatie mee bepalen hoe er door de begeleiders op gereageerd wordt. Soms moet een begeleider streng en snel optreden om onveilige situaties te voorkomen. Op andere momenten zal een begeleider je op een rustige manier vragen om je gedrag aan te passen zodat de regels gerespecteerd worden.

Wat de begeleiders ook doen wanneer er een regel overtreden wordt, steeds zal er gehandeld worden vanuit een respectvolle houding voor jou.

 Antwoord 12

Aan het begin van de begeleiding wordt een gezinsbegeleider aan jou en jouw gezin toegewezen. Deze gaat in de loop van de begeleiding heel wat gesprekken voeren met jou, je ouders of met jullie allemaal samen.
Tijdens de gesprekken met je ouders wordt besproken wat zij willen, wat ze veranderd willen zien en gaan we op zoek naar manieren waarop we deze veranderingen kunnen bereiken. Ook jij mag laten weten wat je veranderd wilt zien en als je dat goed vindt, wordt dit ook met je ouders besproken.
Je mag je gezinsbegeleider altijd vragen waarover een gesprek met je ouders ging en dan zal dit met je besproken worden. Soms zullen bepaalde zaken niet doorgegeven worden omdat je ouders en je begeleider dit niet in jouw belang vinden.

Als jij iets hebt verteld aan je begeleiders of gezinsbegeleider mag je zelf ook steeds laten weten of dit met je ouders besproken kan worden of niet. Hier wordt dan rekening mee gehouden.

Als je ons vraagt iets niet tegen je ouders te vertellen, zal er steeds met jou besproken worden of dit mogelijk is of niet. Sommige geheimpjes zouden in jouw nadeel kunnen zijn. Als dit zo is, dan moeten we hier wel iets mee doen.

 Antwoord 13

Als je boos, bang of verdrietig bent over iets of als er iets niet loopt zoals jij dit wil, mag je dit steeds laten weten aan de begeleiding van de groep. Ook aan je gezinsbegeleiding mag je steeds je zorgen melden. Al de mensen in Kinderland zijn er om jou te helpen. Samen zoeken naar oplossingen lukt soms beter dan alleen.
Wil je liever een briefje schrijven over hoe jij je voelt en wat er misloopt, dan is er een speciaal formulier om jou op weg te helpen, dit is het klachtenformulier. Je kunt dit aan je leefgroepbegeleiding of gezinsbegeleider vragen. Als je het hebt ingevuld (alleen of met hulp), mag je het terug afgeven of in de postbus posten en zodra de post aankomt, gaan we mee op zoek naar een oplossing.

 Antwoord 14

Vanuit het CKG begeleiden we ouders en hun kinderen als het moeilijk loopt binnen de opvoeding.
Bij sommige kinderen gaan we naar hun thuis om daar de problemen op te lossen.
Soms zijn de problemen niet in één-twee-drie op te lossen. Dan komen kinderen naar het CKG. Dit kan gewoon overdag ofwel voor een tijdje dag en nacht.

Al de kinderen zijn tussen 0 en 12 jaar.

Als je even bij ons in Kinderland komt verblijven, leef je dus samen met andere jongens en meisjes van verschillende leeftijd.

 Antwoord 15

Als je even bij ons verblijft, willen we graag dat je nog zo veel mogelijk contact hebt met je ouders. Daarom maken we afspraken met hen over wanneer ze kunnen langskomen en wanneer er opgebeld kan worden.

Soms is het ook mogelijk dat je in het weekend naar huis gaat.

Dus … we doen er alles aan opdat je ouders en jij elkaar blijven zien, ook al verblijf je even bij ons.

 Antwoord 16

Je mag ons steeds vertellen wie je vrienden zijn. Zo kunnen we samen met jou en je vriendjes bekijken of ze bij ons op bezoek kunnen komen of dat wij een keer samen met jou bij hen op bezoek gaan. Soms zal dit niet lukken. Dan zoeken we naar andere manieren waarop je contact kan houden met je vrienden. Misschien lukt het om telefonische contacten te hebben, of kan je elkaar bereiken via mail of een briefje, …

We vinden het belangrijk dat je contact kan houden met de mensen die voor jou belangrijk zijn en zullen je hierbij proberen te helpen.