Lange residentiële opvang (dag en nacht) met begeleiding

Lange residentiële opvang (dag en nacht) met begeleiding       (niet rechtstreeks toegankelijk)

"Sam voelt zich op, doodmoe. En toch moet ze elke morgen weer het bed uit om een hele dag in haar ééntje voor haar zoontje, Lars van 6 maanden te zorgen. Een rustperiode zou haar de nodige energie kunnen geven om er terug bovenop te komen, maar waar moet Lars dan naartoe. Familie of vrienden kunnen de opvang niet organiseren en bij de kribbe is er momenteel nog geen plaats. Wie kan er opvang bieden?"

"Veerle heeft het momenteel moeilijk. Haar partner, die de vader is van Lucas, heeft haar vorige maand in de steek gelaten voor een andere vrouw. Veerle wordt op dit moment overspoeld door verdriet en voelt dat ze de kracht mist om de nodige zorgen te geven aan Lucas. Ze heeft een rustperiode nodig."

"Binnen het gezin van Stef en Sien loopt het moeilijk met één van hun vier kinderen. Tom, die vijf jaar is, zet het hele gezin op stelten. Hij luistert niet als ouders hem een opdracht geven, een straf lijkt van hem af te glijden en ouders geven aan dat ze niet meer kunnen instaan voor zichzelf. Ze zijn bang dat ze Tom te hardhandig zullen aanpakken. Hun energie is op. "

Samen zoeken
Sommige problemen kunnen een gezin zo onderuit halen, dat een opvang van kinderen wenselijk is.
In ons centrum zorgen we voor een kindvriendelijke, huiselijke omgeving, waar een kind tot rust kan komen. We beschikken over twee gemengde leefgroepen met  kinderen tussen twee en twaalf jaar. De allerkleinsten worden opgevangen op onze baby- peutergroep.
Terwijl een kind in de leefgroep verblijft, worden ouders ondersteund om te werken aan opvoedingsvragen en/of –problemen.

Doelen en methodieken
Doelen worden steeds in samenspraak met het gezin opgesteld met voldoende aandacht voor het tempo dat het gezin aangeeft.
Bij een residentiële opname ligt een belangrijk doel in het brengen van rust en/of veiligheid voor zowel kinderen als ouders. Daarnaast kan er samen met ouders worden gewerkt aan het verhogen van opvoedingsvaardigheden en inzicht in het opvoedingsgebeuren, steeds rekening houdend met het emotioneel leven van de ouder. Verder wordt gestreefd naar een verrijking van het netwerk van een gezin. Kinderen willen we een duidelijke plaats geven binnen de hulpverlening. We vinden het belangrijk dat een kind ervaart dat het een impact heeft op wat binnen het hulpverleningsproces gebeurt.

Het werken aan doelen met een gezin willen we doen vanuit een basishouding van respect en aanvaarding van de eigenheid van het gezin en de verschillende gezinsleden. Met open blik en positieve ingesteldheid de krachten van eenieder ontdekken door samen dingen te doen, in gesprek te treden, na te denken…
We vinden transparantie erg belangrijk in de hulpverlening.
 

 
Samen evalueren
Op geregelde tijdstippen staan we met het gezin stil bij hoe de begeleiding ervaren wordt.
 
Indicaties en tegenindicaties
 
             Indicaties
  • een perspectiefbiedende vraag met nood aan opvang
  • een perspectiefzoekende vraag met nood aan opvang
  • ouders spreken Nederlands, Frans of Engels
  • kinderen spreken Nederlands
             Tegenindicaties
  • te zware individuele problematiek bij ouders of bij kinderen (de beslissing tot opname wordt individueel afgewogen)
  • het volgen van buitengewoon onderwijs type 2, 3, 4, 6 en 7 door het kind
  • het niet in orde zijn van de mutualiteit (de beslissing tot opname wordt individueel afgewogen)
Duur van de begeleiding
De duur van het verblijf in Kinderland is in verhouding tot de vraag. Kinderen ouder dan 5 jaar kunnen maximum 1 jaar in het CKG verblijven.
 
Prijs
Daar het verblijf via de toegangspoort wordt goedgekeurd wordt 2/3de van het kindergeld aan het CKG uitgekeerd.
 
Werkgebied

Door de ligging van het CKG is het werkgebied over 2 provincies verspreid. Er zijn evenwel geen beperkingen in het werkgebied, maar het spreekt vanzelf dat als een gezin uit een regio komt waar een ander CKG actief is, dit CKG de voorkeur krijgt. Bij situaties van 'volzet', gecombineerd met 'hoogdringendheid' kan CKG Kinderland een alternatief zijn. Hierbij is het evenwel belangrijk de mobiliteit van ouders mee in overweging te nemen.

 

Het werkgebied in de provincie Antwerpen beperkt zich tot:
• Herentals, Grobbendonk, Olen, Herenthout, Westerlo, Herselt, Lier, Berlaar, Nijlen, Heist-op-den-Berg, Putte, Bonheiden, Duffel, Borsbeek, Boechhout, Hove, Edegem, Kontich, Lint, Sint Katelijne Waver en Mechelen.

Waar regio's aansluiten bij het werkgebied van andere CKG's ontstaat een soort grijze zone, waarbij de verschillende CKG's kunnen actief zijn. Grijze zones in de provincie Antwerpen zijn:
• Geel, Meerhout, Laakdal, Lille, Vorselaar, Malle, Zoersel, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Deurne, Borgerhout, Berchem, Hoboken, Wilrijk

Het werkgebied in de provincie Vlaams-Brabant beperkt zich tot:

  • Regio Vilvoorde: Vilvoorde, Peutie, Diegem, Machelen, Zaventem, Nossegem, Sterrebeek, Sint-Stevens-Woluwe, Kraainem, Wezembeek-Oppem, Perk, Steenokkerzeel, Melsbroek, Zemst, Eppegem, Weerde, Elewijt, Hofstade, Grimbergen, Beigem, Humbeek, Strombeek-Bever, Kapelle-Op-Den-Bos, Nieuwenrode en Ramsdonk.
  • Regio Leuven: Bertem, Leefdaal, Korbeek-Dijle*, Huldenberg, Loonbeek, Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Ottenburg, Herent, Winksele, Veltem-Beisem*, Haacht, Wespelaar, Tildonk*, Keerbergen, Boortmeerbeek, Hever, Kampenhout, Berg, Buken, Nederokkerzeel, Kortenberg, Erps-Kwerps, Meerbeek, Evergem, Tervuren, Duisburg, Vossem, Overijse en Hoeilaart.

             (* voor deze gemeenten doet zowel CKG De Kleine Parachute als CKG De Schommel een aanbod.)

Waar
Deze module wordt aangeboden in onze afdeling:
• CKG Kinderland in Berlaar

Interesse?
We zijn elke werkdag tussen 9.00h en 17.00h telefonisch te bereiken.