Lang licht mobiele pedagogische begeleiding voor kinderen en gezin (van 3 maanden tot 1 jaar)

Lang licht mobiele pedagogische begeleiding voor kinderen en gezin
(van 3 maanden tot 1 jaar)

"Stijn is een jongen van acht jaar. Zijn ouders weten zich geen raad meer met zijn drukke en soms zelfs agressieve gedrag. Op school krijgen ze te horen dat Stijn een aangename jongen is. Ze beginnen het gevoel te krijgen dat er iets is dat binnen hun gezinnetje misloopt, maar wat? En het belangrijkste, wat kunnen ze eraan doen om terug een leuke sfeer in huis te creëren?"

Samen zoeken
Ouders die zich herkennen in bovenstaande situatie, kunnen door een mobiele begeleiding op weg geholpen worden. Een gezinsbegeleid(st)er komt wekelijks bij het gezin aan huis om samen te bekijken welke moeilijkheden ze ervaren en te zoeken hoe de situatie weer hanteerbaar kan worden.

Doelen en methodieken
Doelen worden steeds in samenspraak met het gezin opgesteld met voldoende aandacht voor het tempo dat het gezin aangeeft.
In een hulpverleningsrelatie waar gelijkwaardigheid en respect voor de ouders als eerste opvoedingsverantwoordelijken voorop staan, wordt gewerkt rond opvoedingsvaardigheden en inzicht in het opvoedingsgebeuren, met oog voor de draagkracht van ouders.

Verder wordt gestreefd naar een verrijking van het netwerk van een gezin opdat ouders ondersteund worden in hun ouderschap en de draaglast verminderd. Kinderen willen we een duidelijke plaats geven binnen de hulpverlening. We vinden het belangrijk dat een kind ervaart dat het een impact heeft op wat binnen het hulpverleningsproces gebeurt.

Het werken aan doelen met een gezin willen we doen vanuit een basishouding van respect en aanvaarding van de eigenheid van het gezin en de verschillende gezinsleden. Met open blik en positieve ingesteldheid de krachten van eenieder ontdekken door samen dingen te doen, in gesprek te treden, na te denken… en te komen tot oplossingen die passen bij het gezin.

Samen evalueren
Op geregelde tijdstippen staan we met het gezin stil of de ingeslagen weg het gewenste effect heeft binnen de opvoeding. Soms is het nodig het proces bij te sturen. We staan er eveneens stil hoe jij de begeleiding ervaart.

Indicaties en tegenindicaties

             Indicaties

                      o stressoren van agogische aard
                      o stressoren van pedagogische aard
                      o stressoren in de context van het gezin
                      o stressoren bij het kind
  • er is een gemotiveerde vraag van ouders/kind mbt opvoedingsmoeilijkheden die te maken hebben met:
  • er is voldoende begeleidbaarheid van het gezin
  • ouders en kinderen spreken Nederlands
  • er is voldoende perspectief op verandering
             Tegenindicaties
  • de veiligheid van het kind is onvoldoende gegarandeerd
  • geen begeleiding voor kinderen met ASS
Duur en intensiteit van de begeleiding
Een gezinsbegeleid(st)er komt gemiddeld eenmaal per week bij het gezin aan huis.
De begeleiding loopt zolang het gezin en de gezinsbegeleid(st)er dit zinvol vinden en duurt minimaal drie maanden en maximaal één jaar.

Prijs
Deze begeleiding is gratis.

Werkgebied
Door de ligging van het CKG is het werkgebied over twee provincies, Antwerpen en Vlaams-Brabant verspreid.

Het werkgebied in de provincie Antwerpen beperkt zich tot:
Herentals, Grobbendonk, Olen, Herenthout, Westerlo, Herselt, Berlaar, Nijlen, Lier, Heist-op-den-Berg, Putte, Bonheiden, Borsbeek, Boechout, Hove, Edegem, Kontich, Lint, Sint Katelijne Waver en Mechelen.

Het werkgebied in de provincie Vlaams-Brabant beperkt zich tot:

  • Regio Vilvoorde: Vilvoorde, Peutie, Diegem, Machelen, Zaventem, Nossegem, Sterrebeek, Sint-Stevens-Woluwe, Kraainem, Wezembeek-Oppem, Perk, Steenokkerzeel, Melsbroek, Zemst, Eppegem, Weerde, Elewijt, Hofstade, Grimbergen, Beigem, Humbeek, Strombeek-Bever, Kapelle-Op-Den-Bos, Nieuwenrode en Ramsdonk.
  • Regio Leuven: Bertem, Leefdaal, Korbeek-Dijle*, Huldenberg, Loonbeek, Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Ottenburg, Herent, Winksele, Veltem-Beisem*, Haacht, Wespelaar, Tildonk*, Keerbergen, Boortmeerbeek, Hever, Kampenhout, Berg, Buken, Nederokkerzeel, Kortenberg, Erps-Kwerps, Meerbeek, Evergem, Tervuren, Duisburg, Vossem, Overijse en Hoeilaart.
             (* voor deze gemeenten doet zowel CKG De Kleine Parachute als CKG De Schommel een aanbod.)

Waar
Deze module wordt aangeboden in onze afdelingen:
• CKG De Kleine Kameel in Lier
• CKG De Kleine Parachute in Vilvoorde

Interesse
We zijn elke werkdag tussen 9.00h en 17.00h telefonisch bereikbaar. We vragen dat de eigenlijke aanmelding door ouders wordt gedaan.