Ambulante training voor ouders individueel in het CKG (van 1 week tot 3 maanden)

Ambulante training van ouders, individueel (van 1 week tot 3 maanden)

"Maarten, 5 jaar, verblijft in Kinderland. Jeugdrechter oordeelt dat ouders te weinig pedagogische vaardigheden hebben om Maarten de nodige structuur en ondersteuning te geven. Ouders willen graag dat Maarten terug thuis mag komen wonen. Samen met hun gezinsbegeleidster en de opvoedsters worden pedagogische denkkaders geëxploreerd en pedagogische vaardigheden geoefend."

"Lucas, 9 maanden,, wordt ambulant in De Kleine Parachute opgevangen. Ouders geven aan dat het eet- en badmoment thuis erg moeilijk verloopt. Ze willen graag ondersteund worden. "

Samen zoeken
Sommige problemen kunnen een gezin zo onderuit halen, dat een tijdelijke ambulante of residentiële opvang van kinderen wenselijk is. In ons centrum zorgen we voor een kindvriendelijke, huiselijke omgeving, waar een kind tot rust kan komen.
Terwijl een kind in de leefgroep verblijft of opgevangen wordt, worden ouders ondersteund om te werken aan opvoedingsvragen en/of –problemen in de vorm van een training. Ouders komen naar het centrum om vaardigheden in te oefenen en hun probleemoplossend vermogen te versterken.

Doelen en methodieken
De hulpverlening vertrekt van problemen die door de ouders zelf worden aangebracht en van de vraag van het kind. Binnen de training ligt de nadruk op positief ouderschap, op de opvoedingsinteractie en op de dagdagelijkse opvoeding, waarbij de ouders als eerste opvoedingsverantwoordelijken worden erkend. De ontwikkeling en de evolutie van het kind en de opvoedingssituatie wordt opgevolgd. Bij een ambulante of residentiële opname ligt daarnaast een belangrijk doel in het brengen van rust en/of veiligheid voor zowel kinderen als ouders.

Samen evalueren
Op geregelde tijdstippen staan we met het gezin stil bij hoe de training ervaren wordt.

Indicaties en tegenindicaties

Indicaties

  • een perspectiefzoekende vraag met nood aan opvang (ambulant of residentieel)
  • ouders hebben een bereidheid om mee te werken binnen de training
  • ouders kunnen een pedagogische hulpvraag onderkennen
  • ouders spreken Nederlands
  • kinderen spreken Nederlands
Tegenindicaties
  • te zware individuele problematiek bij ouders of bij kinderen (de beslissing tot opname wordt individueel afgewogen)
  • het volgen van buitengewoon onderwijs type 2, 3, 4, 6 en 7 door het kind
  • het niet in orde zijn van de mutualiteit (de beslissing tot opname wordt individueel afgewogen)
Duur van de begeleiding
De duur van het residentiële verblijf in Kinderland is principieel kort, maar in verhouding tot de vraag.
De duur van de ambulante opvang in De Kleine Parachute kan lopen van 1 week tot drie maanden.
De training die aan de opvang gekoppeld wordt, duurt van 1 week tot 3 maanden, waarbij ouders 1 tot 3 keer naar het centrum komen om een sessie van 1uur tot 3 uur bij te wonen.
 
Prijs
De prijs die ouders betalen voor het verblijf is de basisprijs.
Indien niet rechtstreeks toegankelijk, wordt 2/3de van het kindergeld aan het CKG uitgekeerd.
 
Werkgebied
Door de ligging van het CKG is het werkgebied over 2 provincies verspreid. Er zijn evenwel geen beperkingen in het werkgebied, maar het spreekt vanzelf dat als een gezin uit een regio komt waar een ander CKG actief is, dit CKG de voorkeur krijgt. Bij situaties van 'volzet', gecombineerd met 'hoogdringendheid' kan CKG Kinderland een alternatief zijn. Hierbij is het evenwel belangrijk de mobiliteit van ouders mee in overweging te nemen.

Het werkgebied in de provincie Antwerpen beperkt zich tot:
• Herentals, Grobbendonk, Olen, Herenthout, Westerlo, Herselt, Lier, Berlaar, Nijlen, Heist-op-den-Berg, Putte, Bonheiden, Duffel, Borsbeek, Boechhout, Hove, Edegem, Kontich, Lint, Sint Katelijne Waver en Mechelen.

Waar regio's aansluiten bij het werkgebied van andere CKG's ontstaat een soort grijze zone, waarbij de verschillende CKG's kunnen actief zijn. Grijze zones in de provincie Antwerpen zijn:
• Geel, Meerhout, Laakdal, Lille, Vorselaar, Malle, Zoersel, Schilde, Wijnegem, Wommelgem, Ranst, Deurne, Borgerhout, Berchem, Hoboken, Wilrijk

Het werkgebied in de provincie Vlaams-Brabant beperkt zich tot:

  • Regio Vilvoorde: Vilvoorde, Peutie, Diegem, Machelen, Zaventem, Nossegem, Sterrebeek, Sint-Stevens-Woluwe, Kraainem, Wezembeek-Oppem, Perk, Steenokkerzeel, Melsbroek, Zemst, Eppegem, Weerde, Elewijt, Hofstade, Grimbergen, Beigem, Humbeek, Strombeek-Bever, Kapelle-Op-Den-Bos, Nieuwenrode en Ramsdonk.
  • Regio Leuven: Bertem, Leefdaal, Korbeek-Dijle*, Huldenberg, Loonbeek, Neerijse, Sint-Agatha-Rode, Ottenburg, Herent, Winksele, Veltem-Beisem*, Haacht, Wespelaar, Tildonk*, Keerbergen, Boortmeerbeek, Hever, Kampenhout, Berg, Buken, Nederokkerzeel, Kortenberg, Erps-Kwerps, Meerbeek, Evergem, Tervuren, Duisburg, Vossem, Overijse en Hoeilaart.
             (* voor deze gemeenten doet zowel CKG De Kleine Parachute als CKG De Schommel een aanbod.)

Waar
De module waarbij residentiële opvang wordt gekoppeld aan een training wordt aangeboden in onze afdeling:
• CKG Kinderland in Berlaar

De module waarbij ambulante opvang wordt gekoppeld aan een training wordt aangeboden in onze afdeling:
• CKG De Kleine Parachute in Vilvoorde

Interesse
We zijn elke werkdag tussen 9.00h en 17.00h telefonisch te bereiken.